Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Owoce
dobry składnik
Owoc kminku zwyczajnego (Carum carvi) jest powszechnie używany jako przyprawa do potraw, ziołolecznictwie oraz w przemyśle farmaceutycznym. Jednakże, spożycie dużych ilości kminku może prowadzić do pewnych negatywnych skutków zdrowotnych. Spożywanie dużych ilości kminku może powodować problemy trawienne, takie jak bóle brzucha, wzdęcia, nudności i wymioty. Ponadto, osoby z chorobami trzustki lub dróg żółciowych powinny unikać spożycia dużych ilości kminku, ponieważ może to zwiększyć ryzyko powikłań. W przypadku alergii na rośliny z rodziny selerowatych, spożycie kminku może wywołać reakcje alergiczne, takie jak swędzenie, wysypka i trudności w oddychaniu. W końcu, spożywanie olejku z kminku w dużej ilości może prowadzić do zatrucia, które objawia się bólami brzucha, nudnościami, wymiotami oraz zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi. Podsumowując, spożycie umiarkowanej ilości kminku jest bezpieczne i może nawet przynieść korzyści zdrowotne. Jednakże, spożycie dużych ilości kminku lub olejku z kminku może prowadzić do poważnych skutków zdrowotnych i powinno być unikane przez osoby z chorobami trawienne, alergiami na rośliny z rodziny selerowatych oraz przez kobiety w ciąży i osoby stosujące leki przeciwzakrzepowe.
Owoc kminku zwyczajnego (Carum carvi) jest popularnym produktem spożywczym, który jest wykorzystywany w wielu kuchniach na całym świecie.
Składnik owocu jeżyny, czyli antocyjany, są stosowane w przemyśle spożywczym jako naturalny barwnik i dodatek aromatyczny. Oprócz tego, mają one właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, co przyczynia się do poprawy zdrowia człowieka.