Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Owoce
dobry składnik
Owoc głogu jest zwykle bezpieczny dla zdrowia ludzkiego i może być spożywany w umiarkowanych ilościach bez żadnych szkodliwych skutków. Jednakże, istnieje kilka potencjalnych zagrożeń, o których należy pamiętać: 1. Trujące nasiona - owoce głogu zawierają trujące nasiona, które są niebezpieczne dla zdrowia ludzkiego. Należy unikać żucia nasion i wyrzucać je. 2. Interakcje z lekami - spożycie głogu może wpływać na niektóre leki, takie jak leki przeciwzakrzepowe, leki przeciwnadciśnieniowe, leki na astmę i leki na serce. Przed spożyciem głogu należy skonsultować się z lekarzem, szczególnie jeśli przyjmujesz jakieś leki. 3. Nadmiar spożycia - nadmierna ilość spożywanego głogu może prowadzić do biegunki, zgagi, mdłości, wymiotów i innych nieprzyjemnych objawów. Należy spożywać owoce głogu w umiarkowanych ilościach. Należy pamiętać, że w przypadku jakichkolwiek niepokojących objawów po spożyciu owoców głogu, należy skonsultować się z lekarzem.
Owoc głogu jest składnikiem wielu produktów spożywczych, takich jak dżemy, soki i herbaty owocowe
Składnik owoców głogu, czyli głóg dwuszyjkowy (Crataegus laevigata), jest wykorzystywany w produkcji niektórych produktów spożywczych ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Głównymi składnikami aktywnymi są flawonoidy, zwłaszcza oligomeryczne proantocyjanidyny (OPC), które mają silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Ponadto, składnik ten może wpływać na układ krążenia, regulując ciśnienie krwi, poprawiając przepływ krwi i zmniejszając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. W produktach spożywczych, składnik owoców głogu może być stosowany jako dodatek do herbat, soków, musli, płatków śniadaniowych, a także w postaci suplementów diety.