otręby żytnie

KATEGORIA | Błonnik

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Możliwym działaniem niepożądanym składnika otrębów żytnich na ludzi może być uczulenie

Informacje o składniku

Otręby żytnie to bogate źródło błonnika i składników mineralnych, które mogą być dodawane do jogurtów, musli, ciast i innych potraw.

Funkcja

Składnik otrębów żytnich, który odgrywa ważną rolę w żywieniu, to błonnik pokarmowy. Błonnik ten składa się głównie z celulozy, hemicelulozy i ligniny, które nie ulegają trawieniu w przewodzie pokarmowym człowieka. Dzięki temu błonnik zwiększa objętość treści pokarmowej, co wpływa korzystnie na perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom oraz reguluje poziom glukozy i cholesterolu we krwi. Ponadto otręby żytnie są bogate w witaminy z grupy B, składniki mineralne, takie jak selen, miedź, żelazo i magnez oraz przeciwutleniacze, które pomagają w ochronie przed chorobami układu sercowo-naczyniowego i nowotworami.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik