Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Błonnik
dobry składnik
Możliwym działaniem niepożądanym składnika otrębów żytnich na ludzi może być uczulenie
Otręby żytnie to bogate źródło błonnika i składników mineralnych, które mogą być dodawane do jogurtów, musli, ciast i innych potraw.
Składnik otrębów żytnich, który odgrywa ważną rolę w żywieniu, to błonnik pokarmowy. Błonnik ten składa się głównie z celulozy, hemicelulozy i ligniny, które nie ulegają trawieniu w przewodzie pokarmowym człowieka. Dzięki temu błonnik zwiększa objętość treści pokarmowej, co wpływa korzystnie na perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom oraz reguluje poziom glukozy i cholesterolu we krwi. Ponadto otręby żytnie są bogate w witaminy z grupy B, składniki mineralne, takie jak selen, miedź, żelazo i magnez oraz przeciwutleniacze, które pomagają w ochronie przed chorobami układu sercowo-naczyniowego i nowotworami.