Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Orzechy i nasiona
dobry składnik
Spożycie prażonych orzeszków ziemnych może wiązać się z różnymi zagrożeniami dla zdrowia człowieka. Oto niektóre z potencjalnych zagrożeń: 1. Alergie - orzeszki ziemne są jednym z najczęstszych alergenów pokarmowych. U osób uczulonych na orzeszki ziemne spożycie nawet niewielkiej ilości może wywołać poważne reakcje alergiczne, w tym wstrząs anafilaktyczny. 2. Zawartość tłuszczu - orzeszki ziemne są bogate w tłuszcz, co może prowadzić do nadwagi i zwiększonego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. 3. Zanieczyszczenia - orzeszki ziemne mogą być narażone na zanieczyszczenia podczas uprawy, zbierania, transportu i przechowywania. Mogą zawierać szkodliwe substancje chemiczne, takie jak pestycydy, a także bakterie, wirusy i grzyby. 4. Aflatoksyna - orzeszki ziemne mogą być skażone aflatoksyną, toksyczną substancją wywołującą raka wątroby. Aflatoksyna pojawia się w żywności w wyniku infekcji grzybami z rodzaju Aspergillus, które rozwijają się w ciepłych i wilgotnych warunkach. Ze względu na powyższe zagrożenia, zaleca się spożywanie orzeszków ziemnych z umiarem i wybieranie produktów bez dodatku soli i innych substancji chemicznych. Jeśli masz alergię na orzeszki ziemne, należy unikać ich spożycia w ogóle.
Arachidowe prażone orzeszki ziemne to pyszna przekąska
Składnik orzeszki ziemne arachidowe prażone jest często używany w produktach spożywczych jako źródło smaku, a także jako dodatek do tekstury i chrupkości. Ponadto, orzeszki ziemne arachidowe prażone są bogate w białko, tłuszcz oraz wiele składników mineralnych i witamin, takich jak witamina E i B. Jednakże, ze względu na duże ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych u niektórych osób, producenci muszą umieszczać ostrzeżenia na etykietach produktów spożywczych zawierających orzeszki ziemne arachidowe prażone.