orzeszki pini

KATEGORIA | Orzechy i nasiona

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Orzeszki pini mogą stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia człowieka, gdyż niektórzy ludzie mogą mieć na nie alergię. Objawy alergii na orzeszki pini mogą obejmować m.in. pieczenie, świąd, obrzęk warg, języka i gardła, trudności z oddychaniem, a nawet wstrząs anafilaktyczny. Ponadto orzeszki pini mogą zawierać kadm, który jest metalem ciężkim i może szkodzić zdrowiu, gdy jest spożywany w dużej ilości. Dlatego też, osoby z alergią na orzeszki pini oraz osoby, które chcą ograniczyć ryzyko spożycia kadmium, powinny unikać spożywania tych orzechów.

Informacje o składniku

Orzeszki pini to smaczne i pożywne nasiona sosny, które są często wykorzystywane w kuchni jako dodatek do sałatek, dań mięsnych i wegetariańskich.

Funkcja

Składnik orzeszki pini często dodawany jest do produktów spożywczych jako dodatek smakowy i ozdobny. Ponadto, orzeszki pini są bogate w białko, tłuszcze, sole mineralne oraz witaminy E i K. Dzięki temu dodatek orzechów pinii do żywności może zwiększyć jej wartość odżywczą.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik