Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Orzechy i nasiona
dobry składnik
Spożycie kremu z orzechów laskowych może wiązać się z pewnymi zagrożeniami dla zdrowia człowieka. Osoby z alergią na orzechy laskowe powinny unikać spożywania produktów zawierających ten składnik, gdyż może to prowadzić do wystąpienia reakcji alergicznych, włącznie z wstrząsem anafilaktycznym. Ponadto, krem z orzechów laskowych może być wysokokalorycznym produktem, zwłaszcza jeśli zawiera dużą ilość cukru lub tłuszczu. Spożywanie dużej ilości kremu z orzechów laskowych może prowadzić do nadwagi lub otyłości, co z kolei zwiększa ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2 i innych poważnych schorzeń. Wreszcie, krem z orzechów laskowych może być również zanieczyszczony bakteriami lub grzybami, zwłaszcza jeśli jest przechowywany w nieodpowiednich warunkach. Osoby starsze, dzieci, kobiety w ciąży i osoby z osłabioną odpornością są szczególnie narażone na zakażenia i powinny unikać spożywania takich produktów lub upewnić się, że są one odpowiednio przechowywane i przygotowywane.
Krem z orzechów laskowych to pyszny dodatek do kanapek lub deserów
Składnik orzechy laskowe w kremie w produktach spożywczych pełni funkcję dodania smaku i aromatu, a także zapewnia konsystencję produktu. Orzechy laskowe są bogate w tłuszcze, białka, błonnik oraz witaminy i minerały, co czyni je cennym składnikiem odżywczym. Jednak ze względu na swoją wysoką zawartość tłuszczu, orzechy laskowe powinny być spożywane z umiarem.