Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Orzechy i nasiona
dobry składnik
Spożycie orzechów laskowych może spowodować reakcję alergiczną u niektórych ludzi
Orzech laskowy jest bogaty w tłuszcze jednonienasycone i błonnik, zawiera dużo witaminy E oraz składniki mineralne takie jak magnez, miedź i fosfor.
Orzech laskowy jest bogatym źródłem zdrowych tłuszczów, białka, błonnika, witamin i minerałów. Składniki te odgrywają ważną rolę w diecie człowieka, wpływając na wiele procesów metabolicznych. Tłuszcze zawarte w orzechach laskowych są źródłem kwasów tłuszczowych omega-9 (kwas oleinowy) oraz kwasów tłuszczowych omega-6 (kwas linolowy), które wpływają korzystnie na poziom cholesterolu we krwi oraz stan skóry, włosów i paznokci. Białko zawarte w orzechach laskowych jest źródłem aminokwasów niezbędnych do budowy mięśni i tkanek organizmu. Błonnik reguluje pracę układu pokarmowego oraz wpływa na poziom cukru we krwi. Witaminy (takie jak witamina E, witaminy z grupy B) i minerały (takie jak miedź, magnez, fosfor) zawarte w orzechach laskowych wpływają na wiele procesów metabolicznych i dbają o zdrowie organizmu.