Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Zboża i produkty zbożowe
dobry składnik
Orkisz jest zbożem, który nie jest traktowany jako alergen. Jednakże, spożycie orkiszu może wiązać się z pewnymi zagrożeniami dla zdrowia. Przede wszystkim, osoby z celiakią lub nietolerancją glutenu powinny unikać spożywania orkiszu, ponieważ zawiera on gluten. Z kolei osoby, które spożywają orkisz powinny pamiętać, że ma on wysoką zawartość węglowodanów i może zwiększać ryzyko cukrzycy oraz chorób układu krążenia. Ponadto, orkisz zawiera fityny, związki, które utrudniają wchłanianie składników mineralnych, takich jak wapń, żelazo, cynk i magnez. Aby zminimalizować ryzyko, należy spożywać orkisz umiarkowanie i w ramach zróżnicowanej diety.
Starożytna odmiana pszenicy, bogata w białko i składniki mineralne.
Zboże