Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Barwniki
dobry składnik
Spożycie oleorozyny papryki może powodować podrażnienie skóry, oczu i błon śluzowych jamy ustnej. Może również powodować objawy takie jak pieczenie w okolicy ust, objawy alergiczne oraz ból brzucha, nudności i wymioty. W skrajnych przypadkach, spożycie dużych ilości oleorezyny papryki może prowadzić do szoku anafilaktycznego i śmierci. Dlatego też, należy zachować ostrożność w przypadku spożywania oleorezyny papryki i stosować ją z umiarem.
Oleorezyna papryki to koncentrat naturalnych substancji aromatycznych i smakowych, pozyskiwany z papryki, który nadaje potrawom intensywny, pikantny smak i zapach.
Składnikiem oleorezyny papryki jest kapsaicyna, która nadaje papryce ostrość. Funkcją kapsaicyny w żywności jest poprawianie smaku poprzez dodanie ostrości oraz stymulowanie apetytu. Ponadto, kapsaicyna może mieć pozytywny wpływ na zdrowie, jako że wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.