oleje i tłuszcze roślinnew tym rzepakowy z pierwszego tłoczenia

KATEGORIA | Tłuszcze i oleje

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Spożycie dużej ilości oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia może powodować problemy z układem trawiennym.

Informacje o składniku

Oleje i tłuszcze roślinne, w tym rzepakowy z pierwszego tłoczenia, są źródłem zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na układ krążenia i system nerwowy.

Funkcja

Składnikami odżywczymi, jakie dostarcza olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia, są przede wszystkim kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy, linolowy i alfa-linolenowy. Są one niezbędne dla zdrowia organizmu, ponieważ pełnią wiele ważnych funkcji, takich jak regulacja poziomu cholesterolu i wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego. Oleje roślinne z pierwszego tłoczenia są również dobrym źródłem witaminy E, która działa jako naturalny przeciwutleniacz i chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik