olej ryżowy rafinowany

KATEGORIA | Tłuszcze i oleje

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Spożycie rafinowanego oleju ryżowego może potencjalnie zwiększyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy, otyłości i innych problemów zdrowotnych. Ponieważ proces rafinacji usuwa większość składników odżywczych, olej ryżowy rafinowany nie ma takiej samej wartości odżywczej co olej ryżowy nierafinowany. Ponadto, wysokie spożycie tłuszczów nasyconych, które są obecne w rafinowanym oleju ryżowym, może prowadzić do zwiększenia poziomu cholesterolu we krwi i innych chorób związanych z dietą bogatą w tłuszcze. W związku z tym, zaleca się ograniczenie spożycia rafinowanego oleju ryżowego i zastąpienie go olejem z innego źródła, takim jak oliwa z oliwek czy olej lniany.

Informacje o składniku

Olej ryżowy rafinowany to produkt spożywczy o wysokim punkcie dymienia, który jest często stosowany w kuchni azjatyckiej.

Funkcja

Składnik olej ryżowy rafinowany często jest stosowany w produktach spożywczych jako substytut tłuszczu. Jego funkcją jest dostarczenie energii oraz poprawienie tekstury i smaku produktów żywnościowych. Olej ryżowy rafinowany jest także stosowany w produkcji kosmetyków jako emolient, który pomaga nawilżać skórę.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik