olej palmowy całkowicie utwardzony

KATEGORIA | Tłuszcze i oleje

Wpływ na zdrowie

niewskazany

Uwaga

Spożycie oleju palmowego całkowicie utwardzonego może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych u ludzi.

Informacje o składniku

Olej palmowy całkowicie utwardzony to produkt spożywczy, który powstaje w wyniku przetworzenia naturalnego oleju palmowego za pomocą procesu hydrolizy i utwardzenia, dzięki czemu ma on stałą konsystencję przy pokojowej temperaturze.

Funkcja

Składnik oleju palmowego całkowicie utwardzonego, czyli tłuszcz trans, nie pełni żadnej funkcji w żywieniu i jest szkodliwy dla zdrowia. Chroniczne spożywanie tłuszczów trans zwiększa ryzyko chorób serca, cukrzycy typu 2 i innych chorób przewlekłych. Dlatego zaleca się ograniczenie spożycia żywności zawierającej olej palmowy całkowicie utwardzony.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik