Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Tłuszcze i oleje
niewskazany
Spożycie oleju palmowego całkowicie utwardzonego może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych u ludzi.
Olej palmowy całkowicie utwardzony to produkt spożywczy, który powstaje w wyniku przetworzenia naturalnego oleju palmowego za pomocą procesu hydrolizy i utwardzenia, dzięki czemu ma on stałą konsystencję przy pokojowej temperaturze.
Składnik oleju palmowego całkowicie utwardzonego, czyli tłuszcz trans, nie pełni żadnej funkcji w żywieniu i jest szkodliwy dla zdrowia. Chroniczne spożywanie tłuszczów trans zwiększa ryzyko chorób serca, cukrzycy typu 2 i innych chorób przewlekłych. Dlatego zaleca się ograniczenie spożycia żywności zawierającej olej palmowy całkowicie utwardzony.