olej maślany z mleka

KATEGORIA | Tłuszcze i oleje

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Spożycie oleju maślanego z mleka może potencjalnie zwiększyć poziom cholesterolu we krwi, co może zwiększyć ryzyko chorób serca i miażdżycy. Ponadto, olej maślany jest bardzo kaloryczny i jego nadmierna konsumpcja może prowadzić do otyłości. Osoby z nietolerancją laktozy lub alergią na mleko powinny unikać spożywania oleju maślanego z mleka. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości lub niepokojących objawów po spożyciu tego produktu należy skonsultować się z lekarzem.

Informacje o składniku

Olej maślany z mleka to produkt spożywczy o wyjątkowym smaku i aromacie, który idealnie nadaje się do smażenia i pieczenia.

Funkcja

Składnik olej maślany z mleka jest często dodawany do produktów spożywczych w celu poprawienia ich smaku i tekstury. Olej maślany jest wytwarzany poprzez usunięcie wody i białka z masła, pozostawiając tylko tłuszcz. Dzięki temu, dodanie oleju maślanego do produktów spożywczych może pomóc w uzyskaniu bogatszego smaku i konsystencji, podobnej do masła. Olej maślany jest często stosowany w produkcji ciast, ciastek, ciasta francuskiego i innych produktów piekarniczych, a także w wyrobach cukierniczych, jak np. lukier kremowy.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik