Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Tłuszcze i oleje
dobry składnik
Olej kokosowy nierafinowany może stanowić pewne zagrożenie dla zdrowia człowieka, gdy spożywany jest w nadmiarze. Zawiera on duże ilości kwasu laurynowego, który może zwiększać poziom cholesterolu LDL (zwanego potocznie złym cholesterolem) we krwi i tym samym zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Ponadto, nadmierne spożycie oleju kokosowego nierafinowanego może prowadzić do otyłości i związanego z nią ryzyka chorób metabolicznych, takich jak cukrzyca typu 2. Należy pamiętać, że olej kokosowy nierafinowany jest bardzo kaloryczny i jego nadmiar w diecie może prowadzić do przyrostu masy ciała. Dlatego zaleca się spożywanie oleju kokosowego nierafinowanego w umiarkowanych ilościach i w ramach zbilansowanej diety.
Olej kokosowy nierafinowany to produkt spożywczy o wielu korzyściach zdrowotnych
Olej kokosowy nierafinowany jest często wykorzystywany w produktach spożywczych jako źródło tłuszczu. Jego funkcją jest dostarczanie energii oraz wpływ na konsystencję i smak produktu. Ponadto, olej kokosowy nierafinowany zawiera tłuszcze nasycone, które mogą być korzystne dla zdrowia, np. kwas laurynowy, który może pomóc w podnoszeniu poziomu dobrego cholesterolu.