Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Warzywa
dobry składnik
Ogórek może być zagrożeniem dla zdrowia człowieka, jeśli zostanie skażony bakteriami lub pestycydami. Spożycie skażonego ogórka może prowadzić do chorób zakaźnych, takich jak zatrucie pokarmowe, biegunka, wymioty, bóle brzucha oraz gorączka. Pestycydy zawarte w ogórkach mogą również wpłynąć na układ nerwowy, hormonalny i odpornościowy, co może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Aby uniknąć tych zagrożeń, ważne jest, aby dokładnie myć ogórki przed ich spożyciem i kupować tylko te, które pochodzą z zaufanych źródeł.
Ogórek to warzywo o niskiej zawartości kalorii i wysokiej zawartości wody
Ogórek jest często wykorzystywany w produktach spożywczych jako składnik dodający świeżości, chrupkości oraz smaku. Może być dodawany w postaci świeżych kawałków lub przetworzony na kiszonki, marynaty lub dżemy. Ponadto, ogórek jest bogaty w witaminy i minerały, takie jak witamina C, potas, magnez oraz kwas foliowy, co czyni go również wartościowym składnikiem odżywczym w diecie.