Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Przyprawy i dodatki
uważaj na...
Ocet winny może być szkodliwy dla zdrowia człowieka, jeśli zostanie spożyty w dużych ilościach lub w sposób niewłaściwy. Zawiera on przeciwutleniacz dwutlenek siarki, który w dużych ilościach może prowadzić do podrażnień dróg oddechowych oraz skóry. Przy nadmiernym spożyciu ocet winny może także prowadzić do zaburzeń trawienia, a nawet uszkodzenia nerek. Dlatego zaleca się spożywanie octu winnego w umiarkowanych ilościach oraz zgodnie z zaleceniami producenta.
Wine vinegar contains the antioxidant sulfur dioxide
Składnik ocet winny, czyli kwas winowy, jest używany jako środek konserwujący i dodatek do smaków w produktach spożywczych. Przeciwutleniacz dwutlenek siarki zawarty w occie winnym zapobiega utlenianiu się innych składników w produkcie, co wpływa na przedłużenie jego trwałości. Jednakże, należy pamiętać że nadmierna ilość dwutlenku siarki może być szkodliwa dla zdrowia.