Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Tłuszcze i oleje
uważaj na...
Spożycie nieutwardzonego tłuszczu roślinnego palmowego może prowadzić do podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi.
Nieutwardzony tłuszcz roślinny palmowy jest produktem roślinnym pozyskiwanym z owoców olejodajnej palmy.
Nieutwardzony tłuszcz roślinny palmowy jest bogaty w kwasy tłuszczowe nasycone, zwłaszcza kwas laurynowy. Funkcja tego składnika w diecie człowieka to dostarczanie energii oraz wpływ na syntezę hormonów i budowę komórek. Jednak z uwagi na wysoką zawartość tłuszczów nasyconych, spożywanie go powinno być z umiarem, aby uniknąć negatywnych skutków zdrowotnych, takich jak podwyższone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. W związku z tym zaleca się ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych i zastępowanie ich tłuszczami roślinnymi bogatymi w kwasy tłuszczowe jednonienasycone i wielonienasycone.