naturalny zakwas chleba w tym mąka ryżowa

KATEGORIA | Zakwas

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Możliwym działaniem niepożądanym składnika mąki ryżowej w naturalnym zakwasie chleba na ludzi może być wystąpienie alergii.

Informacje o składniku

Naturalny zakwas chleba z dodatkiem mąki ryżowej to zdrowy i smaczny produkt spożywczy o wyjątkowym smaku.

Funkcja

Składnik zakwasu chlebowego, w tym mąka ryżowa, pełni funkcję fermentacyjną. Dzięki niemu w procesie wyrabiania ciasta dochodzi do rozkładu składników złożonych zawartych w mące oraz do wytworzenia kwasu mlekowego i octowego. Kwas ten wpływa na obniżenie pH ciasta, co sprzyja produkcji chleba o lepszych walorach smakowych oraz zdrowotnych. Ponadto, naturalny zakwas chlebowy z mąki ryżowej zawiera korzystne dla zdrowia bakterie kwasu mlekowego, które wpływają na poprawę trawienia i wchłaniania składników odżywczych z chleba.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik