Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Nabiał
dobry składnik
Naturalny aromat zawierający produkty mleczne może stanowić zagrożenie dla osób z nietolerancją laktozy lub alergią na białka mleka krowiego. Spożycie takiego aromatu może wywołać u nich objawy alergiczne lub nietolerancję pokarmową, takie jak bóle brzucha, wzdęcia, biegunka, a w cięższych przypadkach nawet wstrząs anafilaktyczny. Dlatego ważne jest, aby osoby z takimi schorzeniami zawsze sprawdzały skład aromatów i innych produktów spożywczych przed ich spożyciem.
Naturalny aromat zawierający produkty mleczne jest powszechnie stosowany jako składnik w przemyśle spożywczym w celu poprawy smaku i zapachu żywności.
Funkcją składnika naturalnego aromatu zawierającego produkty mleczne w produktach spożywczych jest dodanie specyficznego smaku i zapachu do tych produktów. Składnik ten może być używany do wzbogacenia smaku produktów np. jogurtów, lodów, czy wyrobów cukierniczych. W przypadku produktów spożywczych bez laktozy lub dla wegan, stosuje się zamienniki naturalnego aromatu, które nie zawierają składników pochodzących z produktów mlecznych.