Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Aromaty
dobry składnik
Naturalny aromat cytrynowolimonkowy, podobnie jak większość naturalnych aromatów spożywczych, jest uważany za bezpieczny do spożycia w umiarkowanych ilościach. Jednakże, jak w przypadku wielu substancji chemicznych, nawet te pochodzenia naturalnego mogą wywołać reakcję alergiczną u niektórych osób. W przypadku spożycia większych ilości naturalnych aromatów cytrynowolimonkowych, mogą wystąpić niepożądane skutki, takie jak biegunka, wymioty, nudności i bóle brzucha. Dlatego zawsze należy spożywać aromaty spożywcze z umiarem. W przypadku jakichkolwiek niepokojących objawów po spożyciu naturalnego aromatu cytrynowolimonkowego zaleca się skonsultowanie się z lekarzem.
Naturalny aromat cytrynowo-limonkowy jest pochodzenia roślinnego, bezpieczny dla ludzkiego zdrowia, dodawany do żywności jako substancja zapachowa i smakowa, a także stosowany w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym.
Składnik naturalny aromat cytrynowolimonkowy jest stosowany w żywności głównie jako dodatek smakowy i zapachowy. Nie zawiera kalorii ani składników odżywczych, nie dostarcza więc organizmowi żadnej wartości odżywczej. Jego jedyną funkcją jest poprawa smaku i zapachu produktów spożywczych.