Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Aromaty
dobry składnik
Naturalny aromat bergamoty może być potencjalnym zagrożeniem dla zdrowia człowieka w przypadku spożycia w dużych ilościach. W aromacie bergamoty występują związki chemiczne, takie jak bergapten i bergamotyna, które mogą powodować reakcje fototoksyczne i fotouczulające u niektórych osób. Może to prowadzić do poparzeń skóry i podrażnień oczu w przypadku ekspozycji na słońce lub światło UV po spożyciu dużej ilości bergamoty. Dlatego zaleca się spożywanie bergamoty w umiarkowanych ilościach i unikanie ekspozycji na słońce lub światło UV po spożyciu produktów zawierających bergamotę.
Naturalny aromat bergamoty to produkt spożywczy o intensywnym, cytrusowym smaku i zapachu, który idealnie nadaje się do aromatyzowania herbaty, ciast i innych wypieków.
Składnik naturalny aromat bergamoty jest często wykorzystywany w produktach spożywczych jako dodatek smakowy. Jego funkcja polega na nadaniu produktowi charakterystycznego, cytrusowego smaku i zapachu, który jest często kojarzony z herbatą Earl Grey. Ponadto, aromat bergamoty może również działać jako naturalny konserwant, przedłużając trwałość produktu.