Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Nasiona oleiste
dobry składnik
Spożycie nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) może powodować biegunkę, wymioty i zawroty głowy u ludzi.
Szałwia hiszpańska to nasiona rośliny z rodziny jasnotowatych, bogate w błonnik, kwasy omega-3 i składniki mineralne.
Składnik szałwii hiszpańskiej - Salvia hispanica, czyli popularnego "chia", pełni wiele funkcji w żywieniu nasiona. Jest bogata w błonnik pokarmowy rozpuszczalny i nierozpuszczalny, co sprzyja prawidłowemu trawieniu, zapobiega zaparciom i kontroluje poziom cukru we krwi. Zawiera również duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które są korzystne dla zdrowia serca i mózgu. Ponadto szałwia hiszpańska jest źródłem białka, wapnia, fosforu i innych cennych składników odżywczych.