Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Białka roślinne
dobry składnik
Możliwym działaniem niepożądanym składnika nasion soi na ludzi może być alergia
Nasiona soi są bogate w białko roślinne oraz związki o działaniu antyoksydacyjnym
Składnikami odżywczymi w nasionach soi są białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik oraz liczne mikroelementy i witaminy. Białka sojowe są uznawane za jedne z najcenniejszych białek roślinnych, ponieważ zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, które organizm człowieka musi pozyskać z pożywienia. Tłuszcze w nasionach soi są głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi. Węglowodany stanowią nieco ponad połowę masy nasion soi, a błonnik wpływa na trawienie i regulację poziomu cukru we krwi. Dodatkowo, nasiona soi są bogate w witaminy z grupy B i składniki mineralne, takie jak żelazo, wapń, magnez czy fosfor.