Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Orzechy i nasiona
dobry składnik
Po spożyciu nasion sezamu białego mogą wystąpić różne zagrożenia dla zdrowia człowieka, zwłaszcza u osób z alergią na orzechy, ponieważ nasiona sezamu są często uważane za alergen krzyżowy. Objawy alergii mogą obejmować obrzęk, wysypkę skórną, trudności w oddychaniu, a w przypadkach najcięższych - wstrząs anafilaktyczny. Nasiona sezamu zawierają również fitohormony i związki chemiczne, które mogą wywołać negatywne reakcje u osób z chorobami tarczycy, a także u kobiet w ciąży, ponieważ niektóre z tych związków są związane z zaburzeniami hormonalnymi. Możliwe zagrożenia dla zdrowia mogą również wynikać z nadmiernego spożycia nasion sezamu, ponieważ są one bogate w tłuszcze i kalorie, co może prowadzić do otyłości, chorób serca i cukrzycy.
Białe nasiona sezamu to bogate źródło białka i zdrowych tłuszczów, które dodają chrupkości i delikatnego orzechowego smaku do potraw.
Funkcją składnika nasion sezamu białego w produktach spożywczych jest dodanie nuty orzechowej oraz chrupkości do potraw. Ponadto, sezam biały jest bogaty w składniki odżywcze, w tym białko, błonnik, tłuszcze nienasycone oraz mikroelementy, takie jak żelazo i magnez, co czyni go popularnym dodatkiem do sałatek, pieczywa oraz innych potraw. Sezam biały jest również źródłem przeciwutleniaczy i fitosteroli, które pomagają w utrzymaniu zdrowia serca i obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi.