nasiona sezamu

KATEGORIA | nasiona

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Spożycie dużych ilości nasion sezamu może prowadzić do reakcji alergicznych, w tym trudności w oddychaniu, wysypki skórnej i obrzęku twarzy.

Informacje o składniku

Nasiona sezamu to drobne, jadalne ziarna o charakterystycznym orzechowym smaku, bogate w składniki odżywcze i często wykorzystywane jako składnik potraw w kuchni azjatyckiej i śródziemnomorskiej.

Funkcja

Składnik sezamowy jest powszechnie używany w kuchni jako dodatek do różnych potraw. Sezam może być stosowany w formie surowej lub w postaci pasty sezamowej, zwaną tahiną. Funkcją sezamu w potrawach jest dodanie chrupkości, aromatu i smaku. Dodatek sezamu do potraw może wprowadzić nutę orzechową i delikatnie ziemisty smak. Sezam jest także bogaty w białko, tłuszcze, węglowodany oraz wiele witamin i minerałów, co czyni go składnikiem wartościowym pod względem odżywczym.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik