Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Nasiona, orzechy i ziarna
dobry składnik
Spożycie dużych ilości nasion kozieradki może powodować nudności, biegunkę i efekty antyżywnościowe.
Nasiona kozieradki to małe, żółto-brązowe nasiona o charakterystycznym, korzennym aromacie, stosowane jako przyprawa do potraw, jak również jako składnik tradycyjnych leków ziołowych.
Składnik w nasionach kozieradki, zwany saponiną, posiada wiele korzystnych właściwości zdrowotnych. Saponiny pomagają zmniejszyć poziom cholesterolu, regulują poziom cukru we krwi oraz wpływają korzystnie na układ trawienny. Ponadto, nasiona kozieradki zawierają również błonnik pokarmowy, białka, witaminy oraz składniki mineralne, co czyni je cennym dodatkiem do różnego rodzaju potraw.