Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Nasiona, orzechy i ziarna
dobry składnik
Możliwe działanie niepożądane składnika nasion komosy ryżowej na ludzi to wywołanie reakcji alergicznej.
Nasiona komosy ryżowej to drobne, kuliste ziarna o charakterystycznym, orzechowym smaku, świetne jako dodatek do sałatek, dań w stylu orientalnym oraz jako składnik wegetariańskich dań.
Składnikami odżywczymi w nasionach komosy ryżowej są białka, węglowodany, tłuszcze, błonnik, witaminy i składniki mineralne. Funkcja białek polega na budowaniu tkanek roślinnych i dostarczaniu aminokwasów. Węglowodany są głównym źródłem energii dla rośliny, a tłuszcze pełnią funkcję magazynu energii. Błonnik reguluje trawienie, a witaminy i składniki mineralne są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu roślinnego.