nasiona komosy ryżowej

KATEGORIA | Nasiona, orzechy i ziarna

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Możliwe działanie niepożądane składnika nasion komosy ryżowej na ludzi to wywołanie reakcji alergicznej.

Informacje o składniku

Nasiona komosy ryżowej to drobne, kuliste ziarna o charakterystycznym, orzechowym smaku, świetne jako dodatek do sałatek, dań w stylu orientalnym oraz jako składnik wegetariańskich dań.

Funkcja

Składnikami odżywczymi w nasionach komosy ryżowej są białka, węglowodany, tłuszcze, błonnik, witaminy i składniki mineralne. Funkcja białek polega na budowaniu tkanek roślinnych i dostarczaniu aminokwasów. Węglowodany są głównym źródłem energii dla rośliny, a tłuszcze pełnią funkcję magazynu energii. Błonnik reguluje trawienie, a witaminy i składniki mineralne są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu roślinnego.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik