Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Nasiona i orzechy
dobry składnik
Spożycie nasion gorczycy białej i sarepskiej w większych ilościach może powodować negatywne skutki dla zdrowia człowieka. Gorczyca zawiera naturalne związki chemiczne, takie jak glukozynolany, które mogą zakłócać wchłanianie jodu przez tarczycę, co prowadzi do niedoczynności tarczycy. Ponadto, spożywanie dużych ilości nasion gorczycy może prowadzić do biegunki, nudności, wymiotów i bólu brzucha. Osoby z alergią na rośliny z rodziny krzyżowych powinny również unikać spożywania gorczycy, ponieważ może to prowadzić do reakcji alergicznych. W przypadku spożycia większej ilości nasion gorczycy należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.
Nasiona gorczycy białej i sarepskiej to popularne nasiona spożywcze, które są bogate w białko i składniki odżywcze, a także dodają wyrazistego smaku do potraw.
Składnikami nasion gorczycy białej i sarepskiej są glikozydy sinapiny oraz mirosynazy, które są enzymami hydrolizującymi glikozydy sinapiny na kwasy tłuszczowe i siarczany. Te związki chemiczne nadają gorczycy charakterystyczny smak i zapach. W produktach spożywczych, takich jak musztarda czy marynaty, służą one do poprawienia smaku i aromatu. Ponadto, mirosynazy są także wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym do produkcji leków oraz w przemyśle kosmetycznym jako substancje zapachowe.