Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Nasiona, orzechy i ziarna
dobry składnik
Nasiona Chia (Salvia hispanica) są uważane za bezpieczne dla zdrowia człowieka, jednak dla niektórych osób mogą one powodować pewne problemy. Jednym z najczęstszych problemów jest reakcja alergiczna na nasiona Chia. Osoby uczulone na inne rośliny z rodziny miętowatych, takie jak mięta pieprzowa, melisa czy oregano, mogą być bardziej podatne na alergię na nasiona Chia. Spożycie większej ilości nasion Chia może również prowadzić do biegunek, wzdęć i innych problemów żołądkowych. Dlatego ważne jest, aby spożywać je z umiarem i zawsze pamiętać o nawodnieniu. Ponadto, nasiona Chia mogą oddziaływać z niektórymi lekami, takimi jak leki na nadciśnienie krwi czy leki przeciwzakrzepowe. Osoby przyjmujące te leki powinny skonsultować się z lekarzem przed spożyciem nasion Chia. Podsumowując, spożycie nasion Chia jest bezpieczne dla zdrowych osób, jednak osoby z alergią na miętowate rośliny, problemy żołądkowe lub przyjmujące niektóre leki, powinny zachować ostrożność i skonsultować się z lekarzem przed ich spożyciem.
Nasiona chia Salvia hispanica to superfood, bogate w błonnik, białko i kwasy tłuszczowe omega-3, które można dodać do różnych potraw, takich jak owsianka, smoothie czy sałatka.
Składnik nasiona chia, czyli Salvia hispanica, jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego oraz kwasów tłuszczowych omega-3. W produktach spożywczych pełni on wiele funkcji, takich jak zagęszczanie, stabilizacja i ulepszanie tekstury produktu. Ponadto, obecność błonnika pokarmowego może pomóc w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi oraz zapobiegać zaparciom. Natomiast kwas tłuszczowy omega-3 jest korzystny dla zdrowia serca oraz mózgu.