Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Owoce
dobry składnik
Szkodliwe działanie kwasu cyjanowodorowego obecnego w pestkach śliwek mogące prowadzić do zatrucia i poważnych problemów zdrowotnych u ludzi.
Mus ze śliwek to gęsty i pyszny produkt spożywczy wykonany z dojrzałych śliwek, który doskonale nadaje się do smarowania na chlebie lub dodania do wypieków.
Składnikami musu ze śliwek są między innymi błonnik pokarmowy, witaminy (A, C, K) oraz minerały (potas, magnez). Błonnik pokarmowy wpływa korzystnie na pracę jelit oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Witamina A jest ważna dla funkcjonowania oka, skóry oraz układu odpornościowego. Witamina C działa jako przeciwutleniacz i pomaga wchłaniać żelazo z pożywienia. Witamina K jest istotna dla krzepnięcia krwi. Potas jest niezbędny do utrzymania równowagi elektrolitowej organizmu oraz dla prawidłowej pracy mięśni i układu nerwowego. Magnez wpływa na funkcjonowanie mięśni, układu nerwowego, a także na przemianę materii.