Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Suplementy diety
dobry składnik
Monoazotan tiaminy jest związkiem chemicznym stosowanym jako dodatek do żywności, szczególnie w produktach zbożowych i w napojach energetycznych. Choć uważa się, że ma on niewielki wpływ na zdrowie człowieka, to istnieją pewne potencjalne zagrożenia po spożyciu. Jednym z takich zagrożeń jest możliwość wystąpienia reakcji alergicznych u osób, które są uczulone na monoazotan tiaminy. Objawy alergii mogą obejmować m.in. wysypkę skórną, świąd, obrzęk twarzy, krtani czy języka. Innym zagrożeniem jest nadmierne spożycie monoazotanu tiaminy, co może prowadzić do reakcji alergicznych, a także do zaburzeń metabolicznych, takich jak niedobór witaminy B1 czy zaburzenia pracy układu nerwowego. Długotrwałe spożywanie tego dodatku może skutkować poważniejszymi problemami zdrowotnymi. W związku z tym, zaleca się ostrożność w spożywaniu produktów zawierających monoazotan tiaminy, a także przestrzeganie zaleceń dotyczących dawek dziennych tego związku.
Monoazotan tiaminy, znany również jako witamina B1, jest niezbędny dla organizmu człowieka do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, mięśni, serca oraz przemiany węglowodanów.
Monoazotan tiaminy, zwany także tiaminą lub witaminą B1, jest niezbędny dla poprawnego funkcjonowania układu nerwowego oraz mięśniowego organizmu. Jego podstawową funkcją w żywieniu jest przekazywanie energii z węglowodanów do organizmu. Monoazotan tiaminy odgrywa także kluczową rolę w przemianach metabolicznych, w szczególności w procesie glukoneogenezy, czyli wytwarzania glukozy z niecukrowych substratów, takich jak aminokwasy czy glicerol.