mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym

KATEGORIA | Emulgatory

Wpływ na zdrowie

dobry, ale

Uwaga

Możliwym działaniem niepożądanym składnika mono i diglicerydów kwasów tłuszczowych esterfikowanych kwasem mlekowym na ludzi może być wystąpienie reakcji alergicznych.

Informacje o składniku

Mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych esterfikowane kwasem mlekowym to emulgatory i stabilizatory, które mogą być stosowane w przemyśle spożywczym do produkcji żywności o zwiększonej trwałości i lepszej konsystencji.

Funkcja

Składnik mono i diglicerydów kwasów tłuszczowych estryfikowanych kwasem mlekowym pełni funkcję emulgatora w produktach spożywczych. Pomaga w utrzymaniu stabilnej emulsji, poprawia konsystencję, zapobiega rozwarstwianiu się produktu i wpływa na lepszą trawność tłuszczów.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik