Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Tłuszcze i oleje
dobry, ale
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych są powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym jako emulgatory i stabilizatory, jednakże spożycie tych substancji może wiązać się z pewnymi zagrożeniami dla zdrowia człowieka. Według badań na zwierzętach, wysokie dawki mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych mogą powodować dysfunkcję wątroby oraz zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Z kolei u ludzi spożywanie tych substancji może wpłynąć na poziom cholesterolu oraz wpłynąć na poziom cukru we krwi. Należy jednak pamiętać, że FDA (Amerykańska Agencja Żywności i Leków) uznała mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych za bezpieczne dla spożycia w ograniczonych ilościach. W Europie, Europejska Agencja Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) również przeprowadziła badania na temat bezpieczeństwa spożycia mono- i diglicerydów i stwierdziła, że są one bezpieczne dla zdrowia człowieka w ograniczonych ilościach. Podsumowując, spożycie mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych może być związane z pewnymi zagrożeniami dla zdrowia człowieka, jednakże, gdy są stosowane w odpowiednich ilościach, są uważane za bezpieczne przez agencje regulacyjne.
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych to emulgatory, które są stosowane w przemyśle spożywczym jako dodatki do żywności w celu poprawy konsystencji i trwałości produktów.
Składnik mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych pełni funkcję emulgującą w produktach spożywczych. Dzięki niemu tłuszcze oraz woda mieszają się ze sobą, co pozwala na uzyskanie odpowiedniej konsystencji i struktury produktu. Składnik ten jest często używany w cukiernictwie oraz piekarnictwie do produkcji ciast, wypieków oraz kremów, a także w przemyśle mleczarskim do produkcji lodów oraz innych deserów mlecznych. Jest to składnik bezpieczny dla zdrowia i zgodny z normami żywieniowymi.