mleko ukwaszone płynne

KATEGORIA | Nabiał

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Spożycie zbyt dużej ilości kwaśnego mleka płynnego może powodować problemy żołądkowe u niektórych ludzi.

Informacje o składniku

Mleko ukwaszone płynne to produkt spożywczy o kwaśnym smaku, otrzymywany poprzez fermentację mleka przez kultury bakterii kwasu mlekowego.

Funkcja

Składnik w żywieniu, jakim jest kwaśne mleko płynne, ma wiele funkcji. Przede wszystkim, dostarcza on organizmowi wartości odżywczych, takich jak białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Kwaśne mleko płynne jest także bogate w probiotyki, które wpływają korzystnie na florę bakteryjną jelit, co z kolei wpływa na poprawę trawienia i wzmocnienie układu odpornościowego. Ponadto, kwaśne mleko płynne może mieć właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, co może pomóc w zwalczaniu niektórych chorób.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik