mleko owcze pasteryzowane

KATEGORIA | Nabiał

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Nie zaobserwowano żadnych potencjalnych działań niepożądanych składnika mleka owczego pasteryzowanego na ludzi.

Informacje o składniku

Mleko owcze pasteryzowane to produkt spożywczy pochodzenia zwierzęcego, uzyskiwany z mleka owczego, który został poddany procesowi pasteryzacji w celu zniszczenia szkodliwych mikroorganizmów.

Funkcja

Składnik mleka owczego pasteryzowanego pełni wiele funkcji w żywieniu, m.in. dostarcza organizmowi wiele cennych składników odżywczych, takich jak białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Białko mleka owczego jest bogate w aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć i muszą być dostarczone z pożywieniem. Tłuszcze mleka owczego natomiast zawierają przede wszystkim kwas tłuszczowy CLA, który ma pozytywny wpływ na zdrowie człowieka, regulując poziom cholesterolu we krwi. Węglowodany dostarczane przez mleko owcze są ważnym źródłem energii dla organizmu, natomiast witaminy (m.in. A, D, E, K) i minerały (m.in. wapń, fosfor, cynk) pełnią funkcje regulacyjne i wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik