Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Nabiał
dobry składnik
Nie zaobserwowano żadnych potencjalnych działań niepożądanych składnika mleka owczego pasteryzowanego na ludzi.
Mleko owcze pasteryzowane to produkt spożywczy pochodzenia zwierzęcego, uzyskiwany z mleka owczego, który został poddany procesowi pasteryzacji w celu zniszczenia szkodliwych mikroorganizmów.
Składnik mleka owczego pasteryzowanego pełni wiele funkcji w żywieniu, m.in. dostarcza organizmowi wiele cennych składników odżywczych, takich jak białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Białko mleka owczego jest bogate w aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć i muszą być dostarczone z pożywieniem. Tłuszcze mleka owczego natomiast zawierają przede wszystkim kwas tłuszczowy CLA, który ma pozytywny wpływ na zdrowie człowieka, regulując poziom cholesterolu we krwi. Węglowodany dostarczane przez mleko owcze są ważnym źródłem energii dla organizmu, natomiast witaminy (m.in. A, D, E, K) i minerały (m.in. wapń, fosfor, cynk) pełnią funkcje regulacyjne i wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.