mleko krowie niepasteryzowane

KATEGORIA | Nabiał

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Spożycie niepasteryzowanego mleka krowiego może prowadzić do zarażenia bakteriami, takimi jak salmonella czy E. coli, powodującym objawy chorobowe u ludzi.

Informacje o składniku

Mleko krowie niepasteryzowane może zawierać szkodliwe bakterie, dlatego powinno być poddane pasteryzacji przed spożyciem.

Funkcja

Składnikami odżywczymi w niepasteryzowanym mleku krowim są białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne. Białka pełnią rolę budulcową w organizmie, a także są źródłem aminokwasów niezbędnych dla organizmu. Tłuszcze dostarczają energii, są nośnikiem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i wpływają na absorpcję składników odżywczych. Węglowodany są źródłem energii, a witaminy i składniki mineralne regulują funkcje metaboliczne i wpływają na układ odpornościowy. Jednakże, należy pamiętać, że spożycie surowego, niepasteryzowanego mleka może wiązać się z ryzykiem chorób zakaźnych.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik