Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Nabiał
dobry składnik
Spożycie niepasteryzowanego mleka krowiego może prowadzić do zarażenia bakteriami, takimi jak salmonella czy E. coli, powodującym objawy chorobowe u ludzi.
Mleko krowie niepasteryzowane może zawierać szkodliwe bakterie, dlatego powinno być poddane pasteryzacji przed spożyciem.
Składnikami odżywczymi w niepasteryzowanym mleku krowim są białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne. Białka pełnią rolę budulcową w organizmie, a także są źródłem aminokwasów niezbędnych dla organizmu. Tłuszcze dostarczają energii, są nośnikiem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i wpływają na absorpcję składników odżywczych. Węglowodany są źródłem energii, a witaminy i składniki mineralne regulują funkcje metaboliczne i wpływają na układ odpornościowy. Jednakże, należy pamiętać, że spożycie surowego, niepasteryzowanego mleka może wiązać się z ryzykiem chorób zakaźnych.