Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
dobry, ale
Spożycie mleczanu żelazowego może powodować biegunkę u niektórych osób
Mleczan żelazawy to organiczny związek chemiczny, który jest stosowany jako dodatek do żywności ze względu na zawartość żelaza i łatwą przyswajalność przez organizm.
Składnik mleczan żelazawy jest źródłem żelaza, które jest niezbędne dla organizmu do prawidłowego funkcjonowania. Żelazo jest ważnym składnikiem hemoglobiny, która transportuje tlen do tkanek organizmu. Ponadto żelazo jest niezbędne do syntezy DNA i metabolizmu energetycznego. Mleczan żelazawy jest łatwo przyswajalnym źródłem żelaza, co sprawia, że jest szczególnie ważny w diecie osób z niedoborem żelaza lub w okresie wzmożonego zapotrzebowania na ten pierwiastek, np. u kobiet w czasie ciąży.