Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Ryby i owoce morza
dobry składnik
Spożycie miruna może prowadzić do zatrucia, które manifestuje się bólami brzucha, wymiotami, biegunką oraz spadkiem ciśnienia krwi.
Mirunę, czyli korzeń lotosu, spożywa się w kuchni azjatyckiej już od ponad 3000 lat, jest bogata w błonnik, witaminy i minerały, a także wpływa pozytywnie na trawienie i metabolizm organizmu.
Składnik odżywczy miruna, czyli białko miruniny, pełni funkcję budulcową, przede wszystkim dla tkanki mięśniowej. Mirunina jest łatwo przyswajalna przez organizm i posiada wysoką wartość biologiczną, co oznacza, że zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne potrzebne do syntezy białek organizmu. Ponadto, mirunina zawiera niewielkie ilości tłuszczów i węglowodanów oraz składników mineralnych, takich jak żelazo, wapń i fosfor.