miruna

KATEGORIA | Ryby i owoce morza

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Spożycie miruna może prowadzić do zatrucia, które manifestuje się bólami brzucha, wymiotami, biegunką oraz spadkiem ciśnienia krwi.

Informacje o składniku

Mirunę, czyli korzeń lotosu, spożywa się w kuchni azjatyckiej już od ponad 3000 lat, jest bogata w błonnik, witaminy i minerały, a także wpływa pozytywnie na trawienie i metabolizm organizmu.

Funkcja

Składnik odżywczy miruna, czyli białko miruniny, pełni funkcję budulcową, przede wszystkim dla tkanki mięśniowej. Mirunina jest łatwo przyswajalna przez organizm i posiada wysoką wartość biologiczną, co oznacza, że zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne potrzebne do syntezy białek organizmu. Ponadto, mirunina zawiera niewielkie ilości tłuszczów i węglowodanów oraz składników mineralnych, takich jak żelazo, wapń i fosfor.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik