Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Orzechy i nasiona
dobry składnik
Migdały blanszowane mogą stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia ludzkiego, jeśli są spożywane w dużych ilościach. Mogą powodować reakcje alergiczne u osób z alergią na orzechy, co może prowadzić do trudności w oddychaniu, osłabienia i obrzęku. Dodatkowo, nadmierne spożycie migdałów blanszowanych może prowadzić do otyłości, ze względu na ich wysoką zawartość tłuszczów i kalorii. Zaleca się spożywanie migdałów blanszowanych w umiarkowanych ilościach, zgodnie z zaleceniami dietetyków.
Migdały blanszowane to orzechy migdałowe, których skórka została usunięta poprzez krótkotrwałe gotowanie w wodzie, co ułatwia ich obróbkę i spożycie.
Składnik migdały blanszowane pełni wiele różnych funkcji w produktach spożywczych, w zależności od konkretnej receptury danego produktu. Mogą one być dodawane do produktów w celu zwiększenia wartości odżywczych, poprawy konsystencji, smaku lub aromatu. Migdały blanszowane są również często stosowane jako składnik wypieków, ciast, deserów, batonów energetycznych, a także jako dodatek do jogurtów i musli. Ze względu na swoje właściwości mogą one pełnić również rolę substytutu mleka lub masła w produktach wypiekanych.