Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Przyprawy
dobry składnik
Możliwe działanie niepożądane składnika mięty na ludzi to podrażnienie skóry
Mięta jest ziołem powszechnie wykorzystywanym w kuchni oraz przemyśle spożywczym ze względu na jej orzeźwiający smak i aromat.
Mięta jest źródłem wielu składników odżywczych, takich jak witamina C, wapń, żelazo i błonnik. Funkcją składnika w żywieniu mięty jest dostarczanie organizmowi tych ważnych składników, które przyczyniają się do jego prawidłowego funkcjonowania. Witamina C jest niezbędna dla utrzymania zdrowia skóry, kości i zębów, a także dla wzmocnienia układu odpornościowego. Wapń pomaga w budowaniu mocnych kości i zębów, a także w utrzymaniu prawidłowego rytmu serca. Żelazo jest niezbędne dla prawidłowej produkcji czerwonych krwinek, a błonnik pomaga w utrzymaniu zdrowia przewodu pokarmowego poprzez regulację trawienia i usuwanie odpadów z organizmu.