Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Białka (proteiny)
dobry składnik
Spożycie mieszanki białkowej opartej na koncentracie białek serwatkowych z mleka może wiązać się z pewnymi zagrożeniami dla zdrowia człowieka. Istnieje ryzyko wystąpienia nietolerancji pokarmowej lub alergii na składniki mieszanki, szczególnie u osób z alergią na mleko lub nietolerancją laktozy. Ponadto, spożywanie dużej ilości białka serwowego może obciążyć układ nerkowy, co może zwiększyć ryzyko chorób nerek. Może również prowadzić do wzrostu masy ciała, jeśli spożywana ilość kalorii przekracza ilość spalaną przez organizm. Wreszcie, niektóre mieszanki białkowe mogą zawierać dodatki sztucznych słodzików i innych składników, które mogą być szkodliwe dla zdrowia człowieka w dłuższej perspektywie. W związku z tym, przed rozpoczęciem suplementacji białkiem należy skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem w celu ustalenia odpowiedniej dawki i potencjalnych zagrożeń.
Mieszanka białkowa koncentratu białek serwatkowych z mleka to składnik spożywczy bogaty w białko, który jest popularny wśród sportowców i osób aktywnych fizycznie.
Składnik mieszanki białkowej jakim jest koncentrat białek serwatkowych z mleka jest powszechnie wykorzystywany w produktach spożywczych ze względu na jego wysoką wartość odżywczą oraz zdolność do poprawy struktury i konsystencji produktów. Białko to zawiera pełen profil aminokwasowy, w tym niezbędne aminokwasy, których organizm nie może sam syntetyzować. Dodatek koncentratu białek serwatkowych z mleka do produktów spożywczych, takich jak batony, napoje białkowe, sery i jogurty, zwiększa ich wartość odżywczą i poprawia ich jakość sensoryczną.