mięso z polędwicy wieprzowej

KATEGORIA | Mięso

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Możliwe działanie niepożądane składnika na ludzi mięsa z polędwicy wieprzowej to wywołanie biegunki.

Informacje o składniku

Polędwica wieprzowa to bogate w białko mięso o delikatnej konsystencji i intensywnym smaku

Funkcja

Polędwica wieprzowa jest bogatym źródłem białka, żelaza, cynku i witaminy B12. Białko zawarte w mięsie jest niezbędne do budowy i regeneracji mięśni oraz innych tkanek organizmu. Żelazo jest ważnym składnikiem enzymów odpowiedzialnych za transport tlenu i funkcjonowanie układu odpornościowego. Cynk jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu oraz do utrzymania prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Witamina B12 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz do produkcji czerwonych krwinek.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik