Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Mięso
dobry składnik
Możliwym działaniem niepożądanym spożycia gotowanego mięsa wołowego może być wystąpienie biegunki
Gotowane mięso wołowe jest bogatym źródłem białka, żelaza, cynku i witaminy B12, jednak spożywanie zbyt dużej ilości czerwonego mięsa może zwiększać ryzyko chorób serca i nowotworów.
Mięso wołowe gotowane jest bogatym źródłem białka oraz żelaza hemowego, który jest lepiej przyswajalny przez organizm niż żelazo niehemowe pochodzące z roślin. Ponadto, mięso wołowe dostarcza również witaminy z grupy B, w tym witaminy B12, która jest niezbędna dla zdrowia układu nerwowego oraz krwionośnego. Jednak trzeba pamiętać, że mięso wołowe ma stosunkowo wysoką zawartość tłuszczu, dlatego należy spożywać je z umiarem.