mięso wołowe gotowane

KATEGORIA | Mięso

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Możliwym działaniem niepożądanym spożycia gotowanego mięsa wołowego może być wystąpienie biegunki

Informacje o składniku

Gotowane mięso wołowe jest bogatym źródłem białka, żelaza, cynku i witaminy B12, jednak spożywanie zbyt dużej ilości czerwonego mięsa może zwiększać ryzyko chorób serca i nowotworów.

Funkcja

Mięso wołowe gotowane jest bogatym źródłem białka oraz żelaza hemowego, który jest lepiej przyswajalny przez organizm niż żelazo niehemowe pochodzące z roślin. Ponadto, mięso wołowe dostarcza również witaminy z grupy B, w tym witaminy B12, która jest niezbędna dla zdrowia układu nerwowego oraz krwionośnego. Jednak trzeba pamiętać, że mięso wołowe ma stosunkowo wysoką zawartość tłuszczu, dlatego należy spożywać je z umiarem.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik