Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Mięso
dobry składnik
Spożycie gotowanego mięsa wieprzowego może potencjalnie spowodować zatrucie pokarmowe u ludzi
Mięso wieprzowe gotowane jest bogatym źródłem białka i żelaza, zawiera również witaminy z grupy B oraz cynk.
Mięso wieprzowe gotowane jest bogatym źródłem białka oraz mikroelementów takich jak żelazo, cynk i fosfor. Białko zawarte w mięsie wieprzowym jest niezbędne w procesie budowania i regeneracji mięśni oraz innych tkanek organizmu. Żelazo bierze udział w procesie tworzenia czerwonych krwinek, natomiast cynk i fosfor wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego, mięśniowego oraz na kondycję kości. Jednak należy pamiętać, że mięso wieprzowe jest również źródłem tłuszczu, dlatego należy spożywać je umiarkowanie, dbając o zrównoważoną dietę.