mięso oddzielone mechanicznie z kurcząt

KATEGORIA | Mięso

Wpływ na zdrowie

niewskazany

Uwaga

Możliwe działanie niepożądane składnika mięsa oddzielonego mechanicznie z kurcząt na ludzi może polegać na zwiększeniu ryzyka zakażenia bakteriami Salmonella i Campylobacter.

Informacje o składniku

Mięso oddzielone mechanicznie z kurcząt jest produktem spożywczym otrzymywanym z resztek mięsa z kości i skóry kurcząt za pomocą procesu mechanicznego.

Funkcja

Mięso oddzielone mechanicznie z kurcząt jest składnikiem żywności, który zawiera dużo białka i mało tłuszczu. Jest to dobry wybór dla osób, które chcą zwiększyć spożycie białka, ale jednocześnie ograniczyć ilość spożywanego tłuszczu. Mięso to także zawiera wiele składników mineralnych, takich jak żelazo, fosfor i cynk, które są ważne dla utrzymania zdrowia kości i mięśni. Jednak, ze względu na sposób produkcji, mięso oddzielone mechanicznie z kurcząt może zawierać więcej bakterii niż tradycyjne kawałki mięsa, dlatego powinno być odpowiednio przechowywane i przygotowywane przed spożyciem.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik