Mięso oddzielone mechanicznie z kaczki i kurcząt

KATEGORIA | Mięso

Wpływ na zdrowie

niewskazany

Uwaga

Należy upewnić się, że produkt pochodzi z zaufanego źródła

Informacje o składniku

Mięso oddzielone mechanicznie z kaczki i kurcząt jest produktem spożywczym otrzymywanym poprzez mechaniczne oddzielenie mięsa z kości przy użyciu wysokiego ciśnienia w specjalnych urządzeniach.

Funkcja

Mięso oddzielone mechanicznie (MOM) z kaczki i kurcząt jest wartościowym źródłem białka oraz składników mineralnych, takich jak żelazo i cynk. Białko zawarte w MOM jest łatwo przyswajalne przez organizm, co czyni je dobrym wyborem dla osób uprawiających sport oraz dla osób starszych, u których może występować niedobór białka. MOM z kaczki i kurcząt jest również bogate w witaminy z grupy B, takie jak witamina B12 i niacyna, które pomagają w metabolizmie energii oraz funkcjonowaniu układu nerwowego. Jednak warto pamiętać, że MOM jest również stosunkowo wysokokalorycznym produktem, dlatego powinno się go spożywać z umiarem, szczególnie jeśli ktoś dba o swoją wagę.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik