mięso kurczęce

KATEGORIA | Mięso i wędliny

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Spożycie zanieczyszczonego mięsa kurczaka może prowadzić do zatrucia pokarmowego

Informacje o składniku

Mięso kurczęce jest bogate w białka, witaminy z grupy B, żelazo oraz cynk, a jednocześnie ma niską zawartość tłuszczu i kalorii.

Funkcja

Mięso z kurczaka jest bogate w białko, składnik niezbędny dla wzrostu i regeneracji tkanek w organizmie człowieka. Zawiera również witaminy z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz żelazo, które jest ważnym składnikiem hemoglobiny, odpowiedzialnej za transport tlenu w organizmie. Mięso z kurczaka zawiera także niewielkie ilości tłuszczu, co czyni je dobrym źródłem białka o niskiej zawartości tłuszczu.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik