mięso golonki wieprzowej

KATEGORIA | Mięso

Wpływ na zdrowie

neutralny składnik

Uwaga

Możliwe działanie niepożądane składnika mięsa golonki wieprzowej na ludzi to nadmierne spożycie tłuszczu nasyconego, co może prowadzić do zwiększenia ryzyka chorób serca i układu krążenia.

Informacje o składniku

Mięso golonki wieprzowej zwykle zawiera dużo kolagenu, co sprawia, że jest idealne do gotowania i duszenia.

Funkcja

Składnik mięsa golonki wieprzowej, zwany kolagenem, pełni ważną funkcję w diecie. Kolagen jest białkiem, które po spożyciu ulega trawieniu i przekształca się w cenne aminokwasy, takie jak glicyna, prolinę i hydroksyprolinę. Są one niezbędne do budowy i regeneracji tkanek łącznych w organizmie, takich jak skóra, kości, stawy i chrząstki. Spożywanie mięsa golonki wieprzowej może wpłynąć pozytywnie na kondycję skóry, włosów i paznokci, a także na stan kości i stawów.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik