Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Orzechy i nasiona
dobry składnik
Spożycie mielonych migdałów może powodować zagrożenia dla zdrowia człowieka, zwłaszcza jeśli są spożywane w dużych ilościach. Migdały są bogate w tłuszcze, dlatego ich nadmierne spożywanie może prowadzić do nadwagi i zwiększać ryzyko choroby serca. Ponadto, mielone migdały mogą stać się źródłem zanieczyszczeń, takich jak bakterie, grzyby lub pleśń, które mogą powodować choroby żołądkowo-jelitowe. Osoby z alergią na orzechy powinny unikać spożycia migdałów, ponieważ mogą wystąpić poważne reakcje alergiczne. W razie jakichkolwiek negatywnych objawów po spożyciu, należy natychmiast skontaktować się z lekarzem.
Mielone migdały to bogate źródło białka, błonnika, witamin i minerałów
Składnik mielone migdały często używany jest w produktach spożywczych jako dodatek, który wprowadza do nich charakterystyczny smak i aromat migdałowy. Ponadto, mielone migdały zawierają białko, tłuszcze, błonnik oraz witaminy i minerały. Dzięki temu dodatek ten może wpłynąć na wartość odżywczą produktu, a także poprawić jego konsystencję i teksturę. W niektórych przypadkach, składnik ten może również służyć jako zamiennik dla mąki pszennej, co jest szczególnie ważne dla osób na diecie bezglutenowej.