mielone i gotowane mięso wołowe

KATEGORIA | Mięso

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Spożycie mielonego i gotowanego mięsa wołowego zawierającego niepożądany składnik może prowadzić do wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego u ludzi.

Informacje o składniku

Mielone i gotowane mięso wołowe jest bogatym źródłem białka, żelaza i witaminy B12, jednak spożycie dużych ilości czerwonego mięsa może zwiększyć ryzyko chorób serca i nowotworów.

Funkcja

Mielone i gotowane mięso wołowe dostarczają organizmowi białka, żelaza, cynku oraz witaminy B12. Białko jest niezbędne do budowy i regeneracji mięśni oraz tkanek, a żelazo i cynk są ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Witamina B12 zaś wpływa na produkcję czerwonych krwinek i zachowanie zdrowia układu nerwowego.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik